A cégbemutató promo youtube video előnyei

A weboldalunkra érkező fiatal látogatók többsége nem olvassa el a bemutatkozásunkat, a termékleírásokat, szolgáltatásainkat. Ellenben ha lát egy érdekes, klassz video-t, azt megnézni. ezt felismerve egyre több cég veszi fel a kommunikációs eszköztárába az online videóhirdetéseket és a cégbemutató videofilmeket is.

Nagyobb cégek esetében gyakran megragadnak azon a szinten, hogy a TV képernyőre, vagy egyéb felületekre készült reklámfilmeket – jobb esetben némileg újraszerkesztve, rosszabb esetben vágatlan formában – töltik fel az internetre. Kevesen ismerik fel azt a lehetőséget, hogy egy teljes mértékben a YouTube és/vagy Facebook platformokra optimalizált, már eleve oda is tervezett videóval jóval kedvezőbb eredményt lehet elérni.

Összegyűjtöttük az előnyöket és különbségeket, amiben egy online videó eltér egy TV reklámtól.

Alacsonyabb, kedvezőbb forgatási költségek

Egy online videó forgatási költségei jelentősen elmaradnak egy hasonló kaliberű TV reklám költségeitől. A színészek a TV szó hallatán hajlamosak bizonyos szorzóval beárazni a szereplésüket. Bizonyos esetekben egyszerűbb és olcsóbb technikai eszközök felhasználásával is lehet forgatni, a jogdíjak pedig jóval alacsonyabbak a kizárólag online felhasználás esetén.

Saját YouTube csatorna

Egy saját youtube csatorna indításával olyan aktív nézőtábort építhet, akik rendszeres követőinké, feliratkozóinká válnak és kitűnő értékesítési alapot képeznek az időszakos kereskedelmi akciók esetében is, ezáltal még a törzsvásárlóinká is tehetjük őket. Ehhez érdemes egy saját stílust kialakítani. Érdekes videók, pl. oktatóvideók közé könnyen becsempészhetjük a reklámunkat.

Nagyobb lehetőség a kreativitásra

Az online videómegosztó platformok térnyerésének, valamint a hirdetők számára rendelkezésre álló lehetőségek folyamatos bővülésének köszönhetően egyre több cég veszi fel a kommunikációs eszköztárába az online videóhirdetéseket is. Viszont ezentúl nem az adott hosszúsághoz igazodik a tartalom, hanem az ötlet alapján választható meg a hossz. Az online videóhirdetések esetében nem kerül többe a hosszabb reklám, nem kell tartani a TV reklámok esetében megszokott 30 másodperces keretet, ezáltal nagyobb tér nyílik a kreativitásra.

Pontosabb célozhatóság

Az online hirdetések esetében pontosabban meghatározható a célközönség. Egy hirdetési kampány során ugyanazt az alapverziót több (akár 4-5) szempontból, többféle célcsoport részére is leforgathatjuk, elkészíttethetjük - sokkal olcsóbban, mintha 4-5 különböző reklámfilmet készíttetnénk.

Így egyrészről nem feltétlenül egy egyszeri videóban kell gondolkozni, meg lehet próbálni akár egy több elemből álló, egymásra épülő videós tartalmi stratégiát is. Másrészről megnyílik a piac azon szereplők számára is, akik eddig a költségkeretből fakadó korlátok miatt nem tudtak ezzel az eszközzel tervezni. Általánosságban elmondható, hogy lényegesen több a lehetőség a spórolásra, adott esetben akár egy egyszerű alapötlet is elviszi a hátán a videót.

Eltérő hirdetési mechanizmus

Mind a YouTube, mind a Facebook hirdetési rendszerében közös, hogy a hirdető kizárólag a megtekintett videók után fizet (CPV = Cost Per View), a fajlagos költség pedig lemehet akár 5-6 Ft/videó megtekintés alá is. Így elkerülhető az a jelenség, hogy olyan megtekintések után fizet a hirdető, ami valójában nem történt meg. A YouTube hirdetés tervezésekor mindenképp érdemes figyelni arra, hogy már az első 5 másodperc (ennyit mindenképp meg kell néznie a látogatónak) tartalmazzon a néző számára legalább egy olyan elemet (egyedi vizuális elem, zene, meghökkentés, sales érv stb.), ami arra motiválja, hogy ne kattintson a tovább gombra. A Facebook esetében is hasonló a helyzet, itt azonban még arra is szükséges figyelni, hogy az automatikusan induló videók alatt nincs hang, emiatt ajánlott olyan videókat kiemelni, amelyek audio elem nélkül is értelmezhetőek, vagy legalább felkeltik a felhasználó figyelmét annyira, hogy felkapcsolja a hangot.

Vírushatás

Amennyiben sikerül a felhasználók számára releváns, hozzáadott értékkel bíró tartalmat biztosítani, akkor a megosztásoknak köszönhetően, hosszú távon a hirdetési költségek akár a nullához konvergálhatnak. Egy idő után már kizárólag azért nézik meg az emberek a videót, mert az korábban már rengeteg felhasználóhoz eljutott, ezen a ponton pedig akár le is állíthatóak a hirdetési kampányok.

 

Víssza a főoldalra